Είχα τη χαρά να συνεργαστώ συχνά στο παρελθόν με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων. Πρόσφατα, ξεχωριστά τιμητική στάθηκε για μένα η συναυλιακή παρουσίαση της ενορχηστρωτικής εργασίας μου πάνω στην όπερα Μάρκος Μπότσαρης του Παύλου Καρρέρ τον Νοέμβριο του 2021, καθώς πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ιωβηλαίου των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης.

Στη φετινή καλλιτεχνική περίοδο η συνεργασία μας διευρύνθηκε, συμπεριλαμβάνοντας πέραν του καθαρά μουσικού και τον ειδικό μουσικολογικό τομέα της δραστηριότητάς μου. Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται η εργασία μου στην αποκατάσταση της όπερας Αδελφή Βεατρίκη του Δημήτρη Μητρόπουλου, που είχε γίνει το 1996 στα 100χρονα από τη γέννηση του μεγάλου μας Μαέστρου για την πρώτη επανεκτέλεση του έργου στα «Δημήτρια» της Θεσσαλονίκης. Η δουλειά εκείνη, αφού επικαιροποιήθηκε με νεότερα στοιχεία, αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία στον υπολογιστή του νέου υλικού ορχήστρας, της αναγωγής για φωνές-πιάνο (σπαρτίτο) και της παρτιτούρας μαέστρου.

Στην εργασία αυτή συνέβαλαν τόσο οι πολύτιμοι συνεργάτες μου όσο και οι καλλιτεχνικοί συντελεστές της τωρινής παρουσίασης. Από τη θέση αυτή τους εκφράζω τον θαυμασμό και τις ευχαριστίες μου.

Στο ιδιαίτερο για μένα πεδίο της αναβίωσης ιστορικών ελληνικών οπερών των οποίων διασώθηκε η μουσική αλλά χάθηκε για ποικίλους λόγους η ενορχήστρωση, θα παιχτεί συναυλιακά και σε πλήρη μορφή για πρώτη φορά στην Ελλάδα η όπερα του Σπύρου Σαμάρα Λιονέλλα. Το έργο είχε παρουσιαστεί στη Σκάλα του Μιλάνου την άνοιξη του 1891. Δυστυχώς η παρτιτούρα και το υλικό της ορχήστρας της όπερας, καταστράφηκαν στον βομβαρδισμό του Μιλάνου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δούλεψα πάνω στην επανενορχήστρωση του έργου κατά τη διάρκεια του μεγάλου εγκλεισμού 2020/21 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και είμαι ευτυχής που αυτή η εργασία θα μπορέσει να παρουσιαστεί στο κοινό.

Η συνεργασία μου με τον ΟΠΑΝΔΑ θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών, της οποίας έχω την τιμή να προΐσταμαι ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Στη συναυλία αυτή θα συμπράξει και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων στην ελληνική πρεμιέρα της 3 ης Συμφωνίας, Συμφωνίας της Πρωτομαγιάς, του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Επίσης και μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση Τα τρία τραγούδια με ορχήστρα του σημαντικού συνθέτη Κωνσταντίνου Σφακιανάκη (1890-1946), ενός εκ των ιδρυτών του Ελληνικού Ωδείου, το σύνολο σχεδόν του συνθετικού έργου του οποίου έχει δυστυχώς χαθεί.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου των «Ολυμπίων», κ. Ολιβιέ Ντεκότ, χάρη στην ευαισθησία, την οξυδέρκεια και την πνευματική καλλιέργεια του οποίου πραγματοποιούνται οι προαναφερθείσες συνεργασίες. Τολμώ να πω ότι η ιστορική νεοελληνική μουσική παράδοση και ειδικά η ελληνική όπερα του οφείλουν πολλές χάριτες.

Εν κατακλείδι, ένα μεγάλο ευχαριστώ χρωστώ επίσης σε ολόκληρο το καλλιτεχνικό και διοικητικό προσωπικό του ΟΠΑΝΔΑ που στήριξε πάντα με ζήλο και ενθουσιασμό όλες μας τις συνεργασίες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο