ΡΑΚΟΡ / CONTINUITY : Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΛΥΠΤΡΙΑΣ ΝΤΟΡΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ

13 ΜΑΪΟΥ 2022
Εκθέσεις

07

Σεπτέμβριος
Γλύπτρια: Ντόρα Οικονόμου
Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την ατομική έκθεση Ρακόρ / Continuity της γλύπτριας Ντόρας Οικονόμου στο φουαγιέ του Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» από τις 13 Μαΐου έως τις 26 Ιουνίου. Η έκθεση διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και περιλαμβάνει μια επιλογή έργων από το 2002 μέχρι σήμερα.
Οι ατομικές εκθέσεις της Ντόρας Οικονόμου έχουν συνήθως αυτοβιογραφικό χαρακτήρα. Αντλώντας έμπνευση από προσωπικές εμπειρίες, διαβάσματα και ακούσματα, το περιβάλλον εργασίας της, τα τοπία, τις πόλεις που ζει και ταξιδεύει, τις σχέσεις της και τους ανθρώπους που συναντά και συναναστρέφεται, δημιουργεί έργα που αποδομούν την ταυτότητά της. Για την Οικονόμου τα υλικά έχουν μια φετιχιστική διάσταση. Τη γοητεύει η σχέση των υλικών, το πώς αυτά ενώνονται μεταξύ τους, τι ιστορίες μπορούν να διηγηθούν. Ένα ωραίο μπλε ύφασμα, που αλληλεπιδρά με την υφή, συμβολίζει τον παράδεισο και είναι ικανό να την κάνει να νιώσει ευτυχισμένη. Οι αναφορές της επίσης παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γλυπτική της καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα πηγών: ενδεικτικά, στα έργα της συναντάμε αναφορές στους SonicYouth, LeonardCohen, PaulClaudel, Cure, Fassbinder, HermannBroch, JosephConrad, Λένα Πλάτωνος, RosaLuxemburg, MarkTwain, JeromeCharyn, WilliamGibson και PinaBausch.
Δεν είναι τυχαίο ότι η καλλιτέχνις επέλεξε έναν κινηματογραφικό όρο («ρακόρ») που δηλώνει τη σύνδεση, το ομαλό πέρασμα από ένα πλάνο σε άλλο, για να τιτλοφορήσει την έκθεσή της στο θέατρο Ολύμπια, όπου παρουσιάζει μια επιλογή έργων από την έως τώρα πορεία της. Η γλυπτική της Ντόρας Οικονόμου είναι η καταγραφή ενός ατέρμονου ταξιδιού – το ταξίδι μιας εργάτριας της τέχνης. Η γλυπτική της αποθεώνει τη δύναμη της παρατήρησης και το συνεχές του χρόνου. Στα έργα της οι αφηγήσεις άλλων δημιουργών συμπλέκονται με τις προσωπικές της εμπειρίες, ενώ παράλληλα η ίδια συνομιλεί με λογοτεχνικούς ήρωες: τον Βαρόνο Μινχάουζεν, τον ΦιλέαΦογκ, την Έιμυ Φόστερ. Η γλυπτική της Ντόρας Οικονόμου μοιραία λοιπόν έχει πάρει πολλαπλές μορφές: από αντικείμενο έγινε κείμενο, από επιγραφή έγινε φωτογραφία, για να καταλήξει στίχος από αγαπημένο τραγούδι.
Η Ντόρα Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα (1974), όπου ζει και εργάζεται. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του PrattInstitute (Μπρούκλιν). Έχει εκθέσει σε ιδρύματα και μουσεία, όπως: CranbrookArt Museum, Μίσιγκαν· Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων· Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα· Ίδρυμα Ωνάση, Αθήνα· Palinsesti, SanVitoalTagliamento· 2η και 3η Μπιενάλε της Αθήνας· Transmission, Γλασκώβη· Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Αθήνα· Artspace, Σίδνεϊ· 1st Saint-Tropez Cultural Summer. Ατομικές παρουσιάσεις της δουλειάς της περιλαμβάνουν: SunRisesSunSets (με την EllenGallagher), AkwaIbom, Αθήνα και Shimmer, Rotterdam (2021)· EyesWithout A Face, Saigon, Αθήνα (2021)· Pangrams and Slogans και Representation, RadioAthènes, Αθήνα (2020 και 2019)· Mountains&Valleys, FrancoiseHeitschGallery, Μόναχο (2016)· Naturalist, Ribotartecotemporanea, Μιλάνο (2015)· PREDEAL, The Breeder, Αθήνα (2014)· A ModernHug, FrançoiseHeitschgallery, Μόναχο (2014)· Δεσποινίς ετών 39, Βουλής 35, Αθήνα (2013)· Πολύ κοντά στην πηγή της παραγωγής (2011), Δεκαπενταύγουστος (2008) και Η Χαμένη τιμή της Ντόρας Οικονόμου (2006), LorainiAlimantiriGazonRouge, Αθήνα. Έχει συνεργαστεί με την ομάδα θεατρικής και εικαστικής περφόρμανςNovaMelancholia και τον χορευτή-χορογράφο Κώστα Τσιούκα.
Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.
Η έκθεση Ρακόρ/ ;Continuity συμμετέχει στο ThisisAthensCityFestival του Δήμου Αθηναίων, καθώς και στο GalleryWalk, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Μαΐου και διοργανώνουν ο ΠΣΑΤ και η ArtAthina σε συνεργασία με το ;AthensCultureNet του Δήμου Αθηναίων.
Την Παρασκευή 13 Μαΐου, ημέρα έναρξης, η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 21:00.

Ημερομηνίες

13 Μαΐου 2022– 26 Ιουνίου 2022

Ώρα

Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00, Σάββατο - Κυριακή 10:00 - 15:00, Δευτέρα κλειστά
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη
Μετάβαση στο περιεχόμενο