ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ

19 ΜΑΪΟΥ 2022
Λυρικό Θέατρο

09

Αύγουστος
Μουσική διεύθυνση: Σταύρος Μπερής
Επιμέλεια προγράμματος: Γιώργος Κωνστάντζος
Πιάνο: Δημήτρης Γιάκας
Εκατό χρόνια πέρασαν από την μαύρη εκείνη ημέρα που ένας ολόκληρος λαός ξεριζώθηκε από τις πατρογονικές εστίες του. Το καμάρι της Ιωνίας, η Σμύρνη τυλίχθηκε στις φλόγες και εκατοντάδες χιλιάδες Μικρασιατών έχασαν βάναυσα τη ζωή τους.
Ερχόμενοι στην Ελλάδα ένας νέος Γολγοθάς τους περίμενε μέχρι να ορθοποδήσουν. Τα όπλα τους ήταν η πίστη, η εργατικότητα και η κοσμοπολίτικη κουλτούρα τους. Όταν έπεφτε η νύχτα άφηναν το τσαπί και το μυστρί και έπιαναν το βιολί και το σαντούρι.
Οι γλυκιές μελωδίες που αντηχούσαν στις παραγκουπόλεις τους γέμιζαν με δύναμη για την επόμενη ημέρα. Τα υπέροχα αυτά τραγούδια γρήγορα έγιναν κτήμα όλων των Ελλήνων διότι μιλούσαν κατευθείαν στην ψυχή τους, τους παρηγορούσαν για τα βάσανά τους και τους έδιναν ελπίδες για το μέλλον. Με την άνθηση της δισκογραφίας πέρασαν και σε όλες τις εστίες του ξενιτεμένου Ελληνισμού.
Μικρασιάτες συνθέτες έγραψαν αθάνατα τραγούδια που για έναν ολόκληρο αιώνα δεν έφυγαν από τα χείλη μικρών και μεγάλων. Αλλά όσα χρόνια κι αν περάσουν η καρδιά μας παραμένει εκεί… στις αλησμόνητες πατρίδες μας και ψιθυρίζουμε με νοσταλγία τα  λόγια του ποιητή: Ω γη της Ιωνίας, σένα οι θεοί αγαπούν ακόμη…
Επετειακή Συναυλία της Χορωδίας Δήμου Αθηναίων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή σε συνθέσεις των Γιάννη Κωνσταντινίδη, Μανώλη Καλομοίρη, Μιχάλη Σουγιούλ, Μίκη Θεοδωράκη κ.ά.

Ημερομηνία

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Ώρα

20:30

Θέσεις

Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €3
Δ’ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €5
Γ’ Ζώνη: €7
Β’ Ζώνη: €10
Α’ Ζώνη: €12
Διακεκριμένη Ζώνη: €15
Προεδρικό θεωρείο: €20
Μετάβαση στο περιεχόμενο