Μουσικά Σύνολα

Η ιστορία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων ξεκινάει το 1996, όπου δραστηριοποιήθηκαν στους κόλπους του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Έκτοτε, έχουν επιδείξει σπουδαίο καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό αλλά και κοινωνικό έργο με τη διοργάνωση υψηλής ποιότητας εκδηλώσεων. Σήμερα, τα Μουσικά Σύνολα ανήκουν στο δυναμικό του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.). Απαρτίζονται από τη Συμφωνική Ορχήστρα, τη Χορωδία, τη Big Band, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα, καλύπτοντας ένα ευρύ ρεπερτόριο που περιλαμβάνει συμφωνική και χορωδιακή μουσική, λυρικό θέατρο, έντεχνο ελληνικό τραγούδι και τζαζ.

Από τον Δεκέμβριο του 2018, το ιστορικό θέατρο Ολύμπια αποτελεί την έδρα των Μουσικών Συνόλων, όπου παρουσιάζεται ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων σε συνεργασία με διακεκριμένους καλλιτέχνες. Παράλληλα με την τακτική τους παρουσία στο θέατρο Ολύμπια, τα Μουσικά Σύνολα εμφανίζονται και σε άλλους χώρους της πόλης, κλειστούς και ανοιχτούς, φέρνοντας την ποιοτική μουσική κοντά στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Αθήνας. Σημαντική είναι επίσης η εκπαιδευτική και κοινωνική τους δράση με τη διοργάνωση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία και τις εμφανίσεις τους σε κοινωνικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Τέλος, έχουν συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, στο πλαίσιο ελληνικών και διεθνών φεστιβάλ, δισκογραφικών παραγωγών, καθώς και σε περιοδείες εκτός Αθηνών.

Συμφωνική Ορχήστρα

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε το 1996 και από τότε διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της έχει καταφέρει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μουσικών δραστηριοτήτων της χώρας, παρουσιάζοντας σημαντικές παραγωγές και επιτελώντας κοινωνικό έργο μέσα από πολυάριθμα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στελεχώνεται από 80 μουσικούς και διαθέτει ένα πλούσιο συμφωνικό ρεπερτόριο που εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην έντεχνη ελληνική μουσική.

Έχει ερμηνεύσει σε Α’ παγκόσμια εκτέλεση πολλά έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών (ενδεικτικά αναφέρονται οι: Μ. Τραυλός, Δ. Δραγατάκης, Ι. Βαλέτ, Κ. Γρηγορίου, Ν. Παναγιωτάκης, Δ. Μηνακάκης), ενώ έχει παρουσιάσει σε σκηνική και σε συναυλιακή μορφή πολλές όπερες και οπερέττες του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, ορισμένες εκ των οποίων παίζονται σπάνια στην Ελλάδα.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία του αρχιμουσικού της Μιχάλη Οικονόμου, έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία 15 masterclass διεύθυνσης ορχήστρας, στα οποία δίδαξαν, μεταξύ άλλων, εξέχοντες έλληνες αρχιμουσικοί, όπως οι: Θόδωρος Αντωνίου, Γιώργος Πέτρου, Μίλτος Λογιάδης και Μύρων Μιχαηλίδης.

Την ορχήστρα έχουν διευθύνει καταξιωμένοι μαέστροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως οι: Λουκάς Καρυτινός, Βύρων Φιδετζής, Νίκος Χριστοδούλου, Νίκος Βασιλείου, Μύρων Μιχαηλίδης, Μίλτος Λογιάδης, Άλκης Μπαλτάς, Γιώργος Μπαλατσινός, Νίκος Αθηναίος, Marcello Rota, Nikolas Nägele, Γιώργος Πέτρου κ.ά, ενώ έχουν συμπράξει μαζί της διακεκριμένοι σολίστ, όπως οι: Julia Rutigliano, Γιώργος Δεμερτζής, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Βασίλης Καβάγιας, Χριστίνα Πουλίτση, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Μυρτώ Παπαθανασίου κ.ά. Οι τρεις μόνιμοι αρχιμουσικοί της ορχήστρας είναι οι: Μιχάλης Οικονόμου και Ανδρέας Τσελίκας.

Χορωδία

Φιλοδοξώντας να γεφυρώσει τον χώρο ανάμεσα στο αμιγώς λυρικό ή συμφωνικό ρεπερτόριο, την αθηναϊκή πολυφωνική παράδοση και τη σύγχρονη λόγια δημιουργία, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων ιδρύεται το 1999 ως η τρίτη ιστορικά ελληνικήεπαγγελματική χορωδία και ένα από τα πέντε αυτοδύναμα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων.

Αποτελούμενη από επαγγελματίες τραγουδιστές, με κλασικές σπουδές αλλά και την εμπειρία άλλων μουσικών χώρων, θεμελιώνει πρωταρχικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της πρωτεύουσας και αποκτά σταθερό κοινό, παρουσιάζοντας όλα τα είδη της φωνητικής μουσικής, ελληνικής και διεθνούς, σύγχρονης και κλασικής. Λόγω του πολύπλευρου προφίλ της γίνεται περιζήτητη από συνθέτες και αρχιμουσικούς και συνεργάζεται πλέον τακτικά με τα κορυφαία μουσικά σύνολα της χώρας και με φορείς όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Αθηνών και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, υπό την μπαγκέτα πολλών καταξιωμένων αρχιμουσικών.

Ξεχωριστές στιγμές στην πορεία της Χορωδίας αποτέλεσαν οι διεθνείς συνεργασίες με τους Jean-Michel Jarre και Ennio Morricone στο Ηρώδειο, καθώς και οι εμφανίσεις στο Πασχαλινό Φεστιβάλ της Μόσχας «Βαλέρι Γκέργκιεφ» και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης με την «Ορέστεια» του Ξενάκη υπό τη διεύθυνση του Gürer Aykal.

Εξίσου σημαντική ήταν και η συμμετοχή της στην πολυβραβευμένη ηχογράφηση της όπερας «Αλέξανδρος» του Handel για την εταιρεία Decca, με διεθνή διανομή υπό τη μπαγκέτα του Γιώργου Πέτρου.Παράλληλα με την καλλιτεχνική της προσφορά, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων επιτελεί αξιόλογο εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο, παρουσιάζοντας ειδικά επιλεγμένα προγράμματα φωνητικής μουσικής σε σχολεία, λέσχες φιλίας, γηροκομεία και απομακρυσμένες γειτονιές της πόλης, ενώ συχνά συμμετέχει σε εκδηλώσεις κοινωφελών και φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Τη χορωδία από την ίδρυσή της διευθύνει ο Σταύρος Μπερής.

Athens Big Band

Η Big Band του δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε το 1998 με πρωτοβουλία του βιρτουόζου πιανίστα Γιάννη Τερεζάκη και έκτοτε καταγράφει μια πολύ ενεργή και σημαντική παρουσία στα μουσικά δρώμενα του δήμου της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ιστορικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις των πρωτοπόρων δημιουργών της μουσικής φιλολογίας για σύνολο Big Band και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των μουσικών ρευμάτων της τζαζ. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε όλες τις μεγάλες αίθουσες και σε φεστιβάλ μουσικής και τεχνών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στην ελληνική περιφέρεια.

Την έχουν διευθύνει κορυφαίοι μαέστροι και συνθέτες, όπως ο William Russo και ο Don Owens, ενώ έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους σολίστες, όπως οι: Bobby Shew, Vince DiMartino, Veronica Mortensen, Rex Richardson, Fred Hemke Jr, Chico Freeman, Mark Smith, Nils Landgren, Ralph Peterson Jr, Γιώργος Φακανάς, Τάκης Πατερέλης, Δημήτρης Βασιλάκης, Δημήτρης Τσάκας, Γιώργος Κοντραφούρης, Χρήστος Ραφαηλίδης, Γιώτης Σαμαράς, Craig Bailey, Reiner Witzel κ.ά.

Οι μουσικοί που απαρτίζουν την Big Band του Δήμου Αθηναίων έχουν επιλεγεί μεταξύ των ικανότερων Ελλήνων σολίστ και διακρίνονται για την υψηλή δεξιοτεχνία τους στον αυτοσχεδιασμό και την ευελιξία τους στην ερμηνεία των διαφορετικών ρευμάτων της τζαζ.

Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής ιδρύθηκε το 1998 με σκοπό τη διάδοση της ελληνικής ελαφράς μουσικής. Στις τακτικές του εμφανίσεις συμπράττει συχνά με μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού όπως οι: Λάκης Χαλκιάς, Βασίλης Λέκκας, Μπάμπης Τσέρτος, Χρόνης Αηδονίδης, Μαρία Δημητριάδη, Νίκος Δημητράτος, Γλυκερία, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Σταμάτης Κόκοτας, Νάντια Καραγιάννη, Γιάννης Βογιατζής, Μιχάλης Βιολάρης, Πόπη Αστεριάδη, Τάκης Κωσταντακόπουλος, Κώστας Μάντζιος, Ερωφίλη, Κώστας Θωμαίδης, Πένυ Ξενάκη, Γιώργος Γερολυμάτος, Ηλίας Κλωναρίδης, Λένα Αλκαίου, Σοφία Βόσσου, Παναγιώτης Λάλεζας, Μιχάλης Δημητριάδης, Σοφία Παπάζογλου, Ηρώ Σαΐα, Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιώτα Νέγκα κ.ά.

Έχει παρουσιάσει σε ειδικά αφιερώματα το έργο σημαντικών Ελλήνων τραγουδοποιών, όπως των: Γιάννη Σπανού, Απόστολου Καλδάρα, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη κ.ά. Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει ειδικά αφιερώματα στο ρεμπέτικο, το λαϊκό, το δημοτικό και το έντεχνο τραγούδι σε πλήθος συναυλιών.

Κατά καιρούς έχει δώσει το παρόν σε αποκριάτικα προγράμματα και χριστουγεννιάτικες συναυλίες του Δήμου Αθηναίων με λαϊκά και δημοτικά τραγούδια, όπως επίσης και στο πλαίσιο πολιτιστικών φεστιβάλ.

Συμφωνική Ορχήστρα
Athens Big Band
Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής
Μετάβαση στο περιεχόμενο