Δήμος Αθηναίων: «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ολύμπια» – Παρουσιάστηκε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2022 – 2023 του ιστορικού Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου της Αθήνας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δήμος Αθηναίων: «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ολύμπια» – Παρουσιάστηκε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2022 – 2023 του ιστορικού Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου της Αθήνας
– Μεγάλα αφιερώματα στη Μαρία Κάλλας και τον Δημήτρη Μητρόπουλο
– Νέα λυρική παραγωγή με την όπερα «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Gluck
– Εορταστικό κλείσιμο του 2022 με την οπερέτα «Ο Βαπτιστικός» του Σακελλαρίδη
– 12 συναυλίες τζαζ και ελληνικής έντεχνης μουσικής
– Νέες θεατρικές δημιουργίες και παραστάσεις σύγχρονου χορού
– Πανόραμα ιταλικών παραστατικών τεχνών
– Όπερα για παιδιά
Κ. Μπακογιάννης: «Το Ολύμπια είναι έτοιμο να γράψει τη νέα του σελίδα στο πολιτιστικό στερέωμα της Αθήνας»
Τα φώτα ανάβουν ξανά στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας». Περίπου έναν χρόνο μετά την αναγέννησή του από τη δημοτική αρχή της πόλης, οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν και φέτος ένα απολαυστικό “ταξίδι” μουσικής, χορού και θεάτρου, στο εμβληματικό κτίριο της οδού Ακαδημίας.
Στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου της Αθήνας, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου, μίλησε για το παρόν και το μέλλον του ιστορικού θεάτρου της Αθήνας, αλλά και τη σημασία της παρουσίας του στον πολιτιστικό “χάρτη” της πόλης. Στην εκδήλωση, συμμετείχαν η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), Νίκη Αραμπατζή, καθώς και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου και υπεύθυνος του καλλιτεχνικού προγράμματος των Μουσικών Συνόλων, Ολιβιέ Ντεκότ, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων, μέχρι και τον Μάιο του 2023.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Μπακογιάννης, αναφέρθηκε συνολικά στο πολιτιστικό όραμα του Δήμου Αθηναίων, έκανε έναν σύντομο απολογισμό του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισε το Ολύμπια κατά την περσινή περίοδο -σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανή η “φλόγα” του πολιτισμού στην πόλη- και μίλησε με περηφάνια και αισιοδοξία για τη νέα “σελίδα” που ετοιμάζεται να γράψει και φέτος το θέατρο. «Η μεγάλη επιστροφή του Ολύμπια -πέρυσι το φθινόπωρο- στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας, με σπουδαίες καλλιτεχνικές παραγωγές, αγκαλιάστηκε θερμά από το αθηναϊκό κοινό, γεμίζοντας όλους εμάς με ενθουσιασμό και περηφάνια. Συνεχίζουμε και φέτος την προσπάθεια να προσφέρουμε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα υψηλής ποιότητας, με την υπογραφή του Ολιβιέ Ντεκότ. Το Ολύμπια είναι έτοιμο για ακόμη μία φορά να “ανάψει τα φώτα του” και να γράψει τη νέα του λαμπρή σελίδα στο πολιτιστικό στερέωμα της Αθήνας», τόνισε.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Νίκη Αραμπατζή, έκανε λόγο για την αναντικατάστατη συνδρομή του Ολύμπια στην εκπλήρωση των προγραμματικών στόχων του Οργανισμού να φέρει τον πολιτισμό κοντά στους πολίτες της Αθήνας. «Το Ολύμπια είναι το στολίδι της Αθήνας, ένα πανέμορφο κτίριο που έχει ζήσει μεγάλες δόξες και αξέχαστες καλλιτεχνικές στιγμές. Είμαι χαρούμενη που, μετά την ανακαίνισή του και τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό που σχεδιάσαμε, ανέκτησε την αίγλη του και κέρδισε ξανά την αγάπη του κόσμου. Για εμάς στον ΟΠΑΝΔΑ, που έχουμε ως πρωταρχικό στόχο να κάνουμε πιο όμορφη την καθημερινότητα των δημοτών, η εξέλιξη αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση», επισήμανε.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου, Ολιβιέ Ντεκότ, αναφέρθηκε στις δυσκολίες, αλλά και τους θριάμβους της προηγούμενης χρονιάς και ταυτόχρονα έθεσε τα θεμέλια και παρουσίασε αναλυτικά τους πυλώνες, πάνω στους οποίους δομείται το καλλιτεχνικό όραμα της επόμενης περιόδου. «Το Ολύμπια επιδιώκει να είναι ένα Θέατρο για το κοινό, που θα αναδεικνύει τον ελληνικό πολιτισμό και ταυτόχρονα θα είναι ανοιχτό στη διεθνή σκηνή, σε όλα τα ποιοτικά είδη μουσικής, σε όλες τις μορφές της Τέχνης. Δύο εμβληματικοί Έλληνες καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, ο Δημήτρης Μητρόπουλος και η Μαρία Κάλλας, αποτελούν -αυτή τη νέα σεζόν- τα τιμώμενα πρόσωπα του Δημοτικού Θεάτρου της Αθήνας, το οποίο μάλιστα, φέρει και το όνομα της κορυφαίας ντίβας της όπερας. Το θέατρο πορεύεται πλέον με τη δική του ταυτότητα, και με το πρόσημο της αριστείας και της διαφορετικότητας», τόνισε ο κ. Ντεκότ.
Μουσικά Σύνολα και συμπράξεις
Ο Δήμος Αθηναίων αξιοποιεί το σταθερό καλλιτεχνικό δυναμικό του, τα Μουσικά Σύνολα, τα οποία πλαισιώνουν τις περισσότερες παραγωγές, ενώ στηρίζει και αναδεικνύει Έλληνες δημιουργούς -καλλιτέχνες, μουσικούς, σολίστ και καλλιτεχνικές ομάδες- ως πάγιο και πρωταρχικό του μέλημα.
Ταυτόχρονα, συμπράττει με διεθνείς καλλιτέχνες, μεγάλους πολιτιστικούς φορείς της χώρας και του εξωτερικού, θέτοντας τις βάσεις για νέες εγχώριες, αλλά και διεθνείς συνεργασίες στο άμεσο μέλλον, προκειμένου σύντομα το Ολύμπια, να εκπληρώσει την αποστολή του ως προορισμός παγκόσμιας εμβέλειας.
Μ. Κάλλας και Δ. Μητρόπουλος: Τα κεντρικά πρόσωπα
Η καλλιτεχνική περίοδος 2022-2023 εμπλουτίζει τη νέα ταυτότητα του θεάτρου. Όπως πέρυσι, έτσι και τη νέα σεζόν, η φωνή, σε όλες της τις μορφές, θα αποτελεί το επίκεντρο.
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος και η Μαρία Κάλλας, δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες, που σημάδεψαν τον κόσμο της λυρικής τέχνης, αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα της νέας περιόδου του Ολύμπια.
Αφετηρία, αποτελεί μια μοναδική παρουσίαση σε συναυλιακή μορφή της όπερας «Αδελφή Βεατρίκη», που συνέθεσε ο Δημήτρης Μητρόπουλος σε νεαρή ηλικία για την Κατίνα Παξινού, και η οποία θα παρουσιαστεί από ένα σπουδαίο γαλλο-ελληνικό καστ με εξάρχουσα τη μεγάλη Γαλλίδα δραματική σοπράνο Catherine Hunold, και τον Γάλλο αρχιμουσικό, Pierre Dumoussaud, να διευθύνει από το πόντιουμ. Μια μικτή συναυλία μουσικής δωματίου και συμφωνικής μουσικής υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου και μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή επιφανών μουσικολόγων, θα συμπληρώσουν τη γνωριμία του κοινού με την πολυσχιδή καλλιτεχνική προσωπικότητα του Μητρόπουλου.
Το 2023 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας. Η επέτειος αυτή θα γιορταστεί με την ανάλογη λαμπρότητα, σε όλη τη διάρκεια του έτους. Το αφιέρωμα ξεκινά με τη μοναδική ελληνική όπερα που τραγούδησε η θρυλική σοπράνο: Τον «Πρωτομάστορα» του Μανώλη Καλομοίρη, την πρώτη όπερα που συνέθεσε, και που θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή, υπό τη διεύθυνση της διεθνώς αναγνωρισμένης αρχιμουσικού, Ζωής Τσόκανου, η οποία έκανε πρόσφατα και το ντεμπούτο της στο Royal Opera House, Covent Garden. Η διανομή αποτελείται κυρίως από Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Κληρονόμο και τη Μαριτίνα Ταμπακοπούλου, η οποία θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον απαιτητικό ρόλο της Σμαράγδας.
«Ιφιγένεια εν Ταύροις»
Η νέα μεγάλη παραγωγή της φετινής σεζόν είναι η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Gluck, ένα έργο-σταθμός στην ιστορία της όπερας, αλλά και μία σημαντική επιτυχία στην καριέρα της Κάλλας, όταν τραγούδησε τον φερώνυμο ρόλο το 1957 στη Σκάλα του Μιλάνο, σε σκηνοθεσία του Luchino Visconti.
Τη νέα σκηνοθεσία υπογράφει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, ενώ τη μουσική διεύθυνση αναλαμβάνει ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός, Γιώργου Πέτρου. Το λαμπερό καστ απαρτίζουν διακεκριμένοι λυρικοί τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων και η Ελληνο-Καναδή σοπράνο, Σούλα Παρασίδη, που θα κάνει το ντεμπούτο της στην Ελλάδα, ο Αργεντινός τενόρος, Juan Francisco Gatell και ο Γάλλος βαρύτονος, Phillipe-Nicolas Martin.
Συναυλίες για την Κάλλας
Δύο συναυλίες θα ολοκληρώσουν το αφιέρωμα στη γυναίκα που έφερε -μια για πάντα- την επανάσταση στο λυρικό τραγούδι: Στις 9 Φεβρουαρίου 2023, η σταρ του λυρικού τραγουδιού, Karine Deshayes, η οποία έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, η Klára Kolonits και η Μαριτίνα Ταμπακοπούλου ενώνουν τις φωνές τους για να αποτίσουν φόρο τιμής στους σπουδαίους ρόλους που ερμήνευσε η Κάλλας επί σκηνής. Από το πόντιουμ διευθύνει ο Ιταλός αρχιμουσικός, Sebastiano Rolli.
Αντίστοιχα, στις 10 Απριλίου 2023, η Πασχαλινή συναυλία των Μουσικών Συνόλων θα εστιάσει στο θρησκευτικό ρεπερτόριο που ερμήνευσε η Κάλλας, κυρίως κατά την αθηναϊκή της περίοδο. Μετά την επιτυχία που σημείωσε στο περσινό πρωτοχρονιάτικο γκαλά, ο αρχιμουσικός Nikolas Nägele επιστρέφει στη σκηνή του Ολύμπια για να διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή πέντε εξαίρετων Ελλήνων λυρικών τραγουδιστών.
Σε οκτώ παραστάσεις ο «Βαπτιστικός»
Για την εορταστική περίοδο του τέλους της χρονιάς, επιλέχθηκε μία από τις πιο αγαπητές αθηναϊκές οπερέτες: Ο «Βαπτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη που αναβιώνει στο θέατρο Ολύμπια για οκτώ παραστάσεις. O Γιώργος Πέτρου βασίζεται στην παραγωγή που σκηνοθέτησε το 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και υπόσχεται μια νέα μετεξέλιξη της παράστασης αυτής, με πολλές εκπλήξεις και ένα εξαιρετικό καστ.
Κλείνοντας τον κύκλο του λυρικού θεάτρου και συνεχίζοντας το πολυετές αφιέρωμα στον Σπύρο Σαμάρα, θα παρουσιαστεί φέτος η όπερα «Λιονέλλα» σε συναυλιακή μορφή. Ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής ενορχήστρωσε εκ νέου το έργο και το παρουσιάζει με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, μαζί με ένα σπουδαίο επιτελείο λυρικών τραγουδιστών.
Παραστάσεις για παιδιά και νέους
Φέτος, επιστρέφουν στο Ολύμπια και οι παραστάσεις για το νεανικό κοινό το οποίο, τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα απολαύσει την όπερα για παιδιά και νέους «Ο Πρίγκιπας Ιβάν και το Πουλί της Φωτιάς» του Θοδωρή Αμπαζή, μια παραγωγή που σημείωσε τεράστια επιτυχία στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 2017. Έχοντας ως βάση το ρωσικό παραδοσιακό παραμύθι, ο Αμπαζής, με τη διπλή ιδιότητα του συνθέτη και του σκηνοθέτη, δημιουργεί έναν μαγικό και πολύχρωμο κόσμο, μεταφέροντας τα παιδιά και τους νέους σε ένα συναρπαστικό μουσικο-θεατρικό ταξίδι.
Συμφωνικό ρεπερτόριο
Εκτός από τις λυρικές παραγωγές, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο των τακτικών της συναυλιών, ένα πλούσιο συμφωνικό ρεπερτόριο, υπό τη διεύθυνση των μόνιμων μαέστρων της, Ελευθέριου Καλκάνη, Μιχάλη Οικονόμου και Ανδρέα Τσελίκα, αλλά και του προσκεκλημένου αρχιμουσικού Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, ενώ θα αναδείξει λιγότερο γνωστές στην Ελλάδα συνθέσεις, όπως αυτές του Γάλλου Édouard Lalo, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή του.
Σύγχρονη ελληνική μουσική
Ταυτόχρονα, η σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία, θα έχει περίοπτη θέση στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, με τα έργα δύο ιδιαίτερα δραστήριων συνθετών: Του Γιώργου Δούση και του Δημήτρη Μηνακάκη. Τέλος, ο Μίκης Θεοδωράκης θα τιμηθεί και φέτος μέσα από μια σειρά συναυλιών. Στην πρώτη, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσουν την εμβληματική σουίτα μπαλέτου «Αλέξης Ζορμπάς», με σολίστ την μέτζο-σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη, ενώ τον Μάιο του 2023, η Χορωδία θα ερμηνεύσει έργα του συνθέτη για χορωδία a cappella με σολίστ τον τενόρο Γιάννη Χριστόπουλο.
Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, εκτός από τις παραστάσεις του «Βαπτιστικού», η Χορωδία θα παρουσιάσει τη συναυλία με τίτλο «The Twelve Days of Christmas», με τραγούδια και ύμνους από όλον τον κόσμο με σολίστ τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, ενώ η Big Band θα ξεσηκώσει το κοινό με ένα αφιέρωμα στους Frank Sinatra και Ella Fitzgerald, μεταφέροντάς το στη “χρυσή” εποχή του swing.
Ελληνικό ρεπερτόριο και τζαζ
Οι συμπράξεις με σημαντικούς καλλιτέχνες συνιστούν βασικό πυλώνα των συναυλιών των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και φέτος το Ολύμπια θα υποδεχτεί πολλά ονόματα από τον χώρο του ελληνικού τραγουδιού και της τζαζ.
Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής θα οδηγήσει τους θεατές σε γνωστά (αλλά και λιγότερο γνωστά) μονοπάτια του ελληνικού ρεπερτορίου, φιλοξενώντας σπουδαίους ερμηνευτές όπως οι: Γιώτα Νέγκα, Γλυκερία, Μανώλης Μητσιάς, Λένα Αλκαίου, Παντελής Θαλασσινός και Λάκης Χαλκιάς. Αντίστοιχα, η Big Band θα συμπράξει με πλήθος καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Λουκία Παλαιολόγου, Τάκης Πατερέλης, Κατερίνα Πολέμη, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Marianna Seas, Dat Funk, Lana Janjanin, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος), προκειμένου να ταξιδέψει τους φιλόμουσους επισκέπτες στον συναρπαστικό κόσμο της τζαζ και των ποικίλων ρευμάτων της.
Ο «συναυλιακός χάρτης» του Ολύμπια
Ο κατάλογος των συναυλιών του θεάτρου, συμπληρώνεται από τρεις συναυλίες, που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Λίγο πριν από την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα τραγούδια του ‘40, με τους Ελένη Βουδουράκη, Ιωάννα Φόρτη και Μπάμπη Βελισσάριο, ενώ τον Μάιο του 2023 η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα πραγματοποιήσει ένα αφιέρωμα στον Ludwig van Beethoven, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου.
Τον ίδιο μήνα, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, μία από τις πλέον δραστήριες ελληνικές ορχήστρες, θα παρουσιάσει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα των A. Honegger, M. Ravel, A. Dvořák, D. Shostakovich και Κ. Σφακιανάκη, υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού της διευθυντή Βύρωνα Φιδετζή.
Ένας αιώνας από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Στο πλαίσιο της επετείου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Δημοτική Αθηναϊκή Εστουδιαντίνα παρουσιάζει τον Οκτώβριο μια συναυλία με τίτλο «Όνειρο ήταν μα δεν το λησμονήσαμε – Το τραγούδι της Σμύρνης», ένα μουσικό οδοιπορικό στο ιδιαίτερο μουσικό ρεπερτόριο της Σμύρνης, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ανδρέα Μαζαράκη.
Τον Ιανουάριο του 2023, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» φέρνει κοντά δύο ξεχωριστούς δημιουργούς: Τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Βασίλη Τσιτσάνη. Μέσα από αυτή τη συνύπαρξη, η Ορχήστρα θα αναδείξει τη “λεπτή” συγγένεια της τέχνης τους και την ιδιαίτερη συνεισφορά τους στην ελληνική λαϊκή μουσική.
Τέλος, η μεγάλη ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, μετά την επιτυχημένη της εμφάνιση πέρυσι στο Θέατρο Ολύμπια, επιστρέφει -τον Μάιο του 2023- με ένα πρωτότυπο πρόγραμμα αφιερωμένο στην ποίηση του Bertolt Brecht και στο μουσικό θέατρο.
Το Ολύμπια, πιστό στο όραμα για έναν χώρο πολιτισμού ανοιχτό σε όλους, συνεχίζει τη συνεργασία του με σημαντικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μεταξύ των συνεργασιών που εγκαινιάζονται φέτος, είναι και αυτή με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης η οποία, τον Ιανουάριο του 2023, θα παρουσιάσει μία μοναδική χορευτική παράσταση με νέα έργα Ελλήνων χορογράφων, που θα ερμηνευτούν από νέους σπουδαστές της Σχολής.
Θεατρικές παραστάσεις
Το θέατρο θα έχει και αυτό θέση στον προγραμματισμό του Ολύμπια, με τη νέα δημιουργία «Τουλούζ-Λωτρέκ – Η φαντασία της αμαρτίας» του Χριστόφορου Χριστοφή και του Δήμου Αβδελιώδη.
Σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές, την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πανόραμα παραστατικών τεχνών, το οποίο θα δώσει μια ιδέα στο κοινό από τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία στη γειτονική χώρα, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών που ακτινοβολούν σε όλη την Ευρώπη: Η παράσταση “Best Regards”, που σημείωσε τεράστια επιτυχία με τον λαμπρό ερμηνευτή Marco d’ Agostin, το έργο της διεθνώς αναγνωρισμένης χορογράφου Ambra Senatore “A posto”, καθώς και τρεις παραστάσεις από την κολεκτίβα Anagoor –μια καλλιτεχνική ομάδα ιδιαίτερα γνωστή στο παριζιάνικο, γερμανικό και ελβετικό κοινό.