Δελτίο τύπου
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ / ΟΠΑΝΔΑ
ΛΥΡΩΔΙΕΣ
Στο Φουαγιέ του Θεάτρου ΟΛΥΜΠΙΑ -Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»
Παράλληλα με τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της κεντρικής σκηνής, το ΟΛΥΜΠΙΑ -Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» παρουσιάζει μία σειρά εκδηλώσεων στο Φουαγιέ του θέατρου, σε συνεργασία με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και επιστήμονες, καθ΄όλη τη διάρκεια της νέας σαιζόν 2024/2025. Περιλαμβάνονται μουσικές παραστάσεις με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, σεμινάρια για γονείς και παιδιά με στόχο τη γνωριμία τους με ποικίλα μουσικά είδη και πρακτικές, αλλά και συναντήσεις-διαλέξεις για την ευρύτερη ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή.
Ο κύκλος των εκδηλώσεων του Φουαγιέ εγκαινιάζεται με τις Λυρωδίες, όπου για τέσσερις Κυριακές (20 Οκτωβρίου, 3 και 10 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου) γονείς και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν, να παίξουν και να δημιουργήσουν με όχημα την αρχαιοελληνική επτάχορδη λύρα, το όργανο που κατά την ελληνική μυθολογία χάρισε ο Ερμής στον Απόλλωνα.
Οι Νίκος Ξανθούλης (πρωτότυπες συνθέσεις, βάρβιτος και αρχαία Λύρα), Εύη Παπαδοπούλου (πρωτότυπα κείμενα, αφήγηση), Σόνια Χαραλαμπίδου (αρχαία Λύρα – εκπαιδεύτρια), Ευαγγελία Κοψαλίδου ( αρχαία Λύρα) και Σοφία Καρακούτα (τραγούδι – τύμπανο) θα παρουσιάσουν την αρχαία ελληνική μουσική με μαθήματα, διαλέξεις, οργάνωση χορωδίας, Αρχαιολογικά μουσικά παραμύθια, και μια τελική συναυλία του συγκροτήματος «οι Λυριστές».
Συμμετοχή ανά Κυριακή: 8€ (ενήλικες) / 5€ (παιδιά)
Αναλυτικό Πρόγραμμα
20 Οκτωβρίου
11:00-12:30 Διάλεξη – Μάθημα λύρας – Χορωδία (Νίκος Ξανθούλης και Σόνια Χαραλαμπίδου)
13:00 «Το Ταξίδι της Κυμοθόης»
Η αρχαιολόγος Εύη Παπαδοπούλου αφηγείται το πανέμορφο Αρχαιολογικό Παραμύθι της για μια βυθισμένη μυκηναϊκή πόλη στη Νάξο σε συνοδεία λύρας του Ν. Ξανθούλη. Το «Ταξίδι της Κυμοθόης» έχει εκδοθεί από τις Εκδόσεις Καλέντη.
3 Νοεμβρίου
11:00-12:30 Διάλεξη – Μάθημα λύρας – Χορωδία (Νίκος Ξανθούλης και Σόνια Χαραλαμπίδου)
13:00: «Η Προφητεία του Γρύπα»
Η αρχαιολόγος Εύη Παπαδοπούλου αφηγείται, με συνοδεία αρχαίας λύρας, την ιστορία ενός γενναίου πολεμιστή και μιας ιέρειας στην Πύλο των μυκηναϊκών χρόνων που είχε ως έμπνευση την ανακάλυψη του τάφου του Γρύπα-Πολεμιστή το 2015 στον Άνω Εγκλιανό από τους καθηγητές Jack Davis και Sharon Stocker της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Η συγκεκριμένη αρχαιολογική ιστορία δημιουργήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ.
10 Νοεμβρίου
11:00-12:30 Διάλεξη – Μάθημα λύρας – Χορωδία (Νίκος Ξανθούλης και Σόνια Χαραλαμπίδου)
13:00: «Το Όνειρο του Νικία και της Μελίτης»
Η αρχαιολόγος Εύη Παπαδοπούλου μας ταξιδεύει, με συνοδεία αρχαίας λύρας, στα Πύθια, στους μουσικούς αγώνες της αρχαιότητας που γίνονταν στους Δελφούς κάθε τέσσερα χρόνια, τιμώντας τον Απόλλωνα. Ακολουθώντας το Νικία και τη Μελίτη, μοιραζόμαστε τις αγωνίες των διάσημων μουσικών που συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή για να διατηρήσουν αναλλοίωτη τη φήμη τους. Το συγκεκριμένο Αρχαιολογικό Παραμύθι κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη στη σειρά «Αρχαιολογικά Παραμύθια».
8 Δεκεμβρίου
11:00-12:30 Διάλεξη – Μάθημα λύρας – Χορωδία (Νίκος Ξανθούλης, Σόνια Χαραλαμπίδου, Ευαγγελία Κοψαλίδου, Σοφία Καρακούτα)
13:00: Τρεις Χιλιάδες Χρόνια Ελληνικής Μουσικής με τους «Λυριστές»
Επικοινωνία Γραφείο Τύπου ΟΛΥΜΠΙΑ: press@oly.gr